zondag 20 juli 2014

Schimmel: zo krijg je schimmel weg

Schimmel vindt het overal lekker waar het vochtig en warm is. Dus in badruimtes, tussen voegen, in kasten, maar zelfs in boeken. Schimmel is niet gezond voor mensen dus het bestrijden is van groot belang. Hieronder enige manieren om verschillende vormen van schimmel te lijf te gaan.

Schimmel in de theepot

Sommige mensen drinken niet zo vaak thee. Anderen wel, maar die laten een laagje staan zonder de pot schoon te maken. Het resultaat is vaak een schimmelende vloeistof die thee een nare smaak geeft en een onprettige lucht afgeeft. Voor dit euvel is een heel gemakkelijke oplossing: Leg elke keer een suikerklontje in de theepot. Al het vocht dat er nog in de pot zat gaat in dat klontje zitten namelijk.Schimmel tussen de tegels van de badkamer of in de keuken

Zeker in badkamers beschimmelen tegels zomaar. Het is een vies gezicht, maar het is ook ongezond, want wie schimmels inademt kan daar last van krijgen en bovendien zelfs schimmel in zijn eigen lijf krijgen. Het laten verdwijnen van de schimmel is overigens niet zo moeilijk. Maak een soort papje van schuurpoeder en wat bleekwater. Bedek alle voegen en kieren langs de tegels daarmee en laat het een dag intrekken. Wrijf het mengsel er dan goed af met een spons of met een borstel. Na spoelen met water en goed droogwrijven. Schimmel gedijt namelijk als geen ander op vocht. Om proberen schimmel te voorkomen is het goed om alle tegels steeds goed droog te maken. Dat kan met een ramentrekker of een vloertrekker. Dep daarna nog na met een handdoek of een dweil. Ook is het belangrijk om goed te ventileren, want daar kan schimmel dan weer net niet tegen.

Schimmel in kasten

Soms trekt u misschien wel eens een kledingstuk uit een kast en dan ruikt u zo’n bedompte lucht. Dat is schimmel, hoewel u dat waarschijnlijk niet zou denken. Ook die schimmel komt weer door slechte ventilatie. Om dat te voorkomen moet de kast niet te vol liggen en de mogelijkheid hebben om frisse lucht te ademen. Bovendien heeft vooral leer de neiging om schimmel aan te trekken dus leg dat ergens waar gaten onderin de planken zitten zodat het kan door luchten. Zitten die er niet in (heel veel kasten worden geleverd met een paar planken met gaten erin) boor er dan een paar gaatjes in aan de onderkant. Niemand ziet het en het is het behoud van uw kleding. Of maak laadjes met wat gaten erin, zodat uw kostbare kleding niet verloren gaat.

Schimmel in boeken

Boeken hebben altijd de neiging om te gaan schimmelen, omdat papier eigenlijk op een constante temperatuur bewaard zou moeten worden. In een normaal huis gaat dat niet en dat betekent dat de tand des tijds, zijnde schimmel er op een gegeven moment toch echt aan gaat knagen. Veel mensen zijn dol op hun boeken en willen ze ook dan niet weggooien, maar ze helemaal professioneel weer op laten knappen kost een vermogen. Toch is er wel iets te doen aan dit euvel. Bestrooi de bladzijden met maïsmeel. Doe dit terwijl u door het boek bladert. Dus in de ene hand het mailmeel in de andere hand het boek. Laat het boek vervolgens een paar uur liggen. Doe dit zo dat daar waar het boek is gebonden openligt (dus op de helft). Door zo te luchten droogt het boek en neemt het meel het vocht en de schimmel op. Borstel daarna elke bladzijde. Op die manier verwijdert u schimmel en de meelresten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten