dinsdag 21 februari 2012

Koffiedik: gooi het niet weg, maar gebruik hetKoffiedik. Of hij nu uit een pad komt of gewoon uit de oude vertrouwde filter van het ouderwetse koffiezetapparaat, er blijft altijd koffiedik over. En meestal gooien we dat gewoon weg. Zonde. Doodzonde zelfs, want met koffiedik is nog van alles te doen in en rond het huis.

Koffiedik regelt de vochtigheid in de tuin
Koffiedik regelt de vochtigheid van de bodem als het aan de voet van een plant wordt gelegd op een bodem van klei. Het koffiedik neemt het water allemaal op. Bij harde regen voorkomt het dat het water wegstroomt en fungeert het als buffer. Bij warm weer zorgt het ervoor dat het water verdampt. Het koffiedik geeft zo nu en dan water af aan de bodem.

Maar ook kamerplanten kun je zo nu en dan wat koffiedik geven. Ook zo blijven dan langer mooi zonder dat je steeds water hoeft te geven:


Kleine zaadjes zaaien gaat veel beter met koffiedik
Zelf peterselie kweken is leuk en goedkoop. Het zaaien ervan is echter moeilijk, want de zaadjes zijn superklein. De zaden vermengd met koffiedik geven wel een goed resultaat. Koffiedik kan worden gebruikt voor alle zaden die heel klein zijn en waarvan het zaaien niet zo eenvoudig is.

Compost maken met koffiedik
Met koffiedik kan prachtige compost worden gemaakt. Gooi het filter of de pads gewoon op de hoop met het andere plantenmateriaal en de natuur doet de rest.

Koffiedik als vliegenverjager
Wie een groente of moestuin heeft weet dat wortels en uien nogal eens het slachtoffer van vliegen. Door ze bij elkaar te zetten wordt dat risico al wat kleiner, maar wat nog beter helpt is het drogen van koffiedik en dat als basis gebruiken. Daarover heen het zaad strooien zorgt er voor dat ongedierte weggehouden wordt. Bovendien geeft het goede stoffen af aan de planten die er als het ware inliggen en er hun voeding uit kunnen halen.

Blauwe hortensia's?
De kleur die hortensia’s krijgen is afhankelijk van de samenstelling van de grond. Wie mooie blauwe exemplaren wil hebben, kan het best zo nu en dan koffiedik om de plant heen strooien. Koffiedik heeft die mineralen die de blauwe kleur veroorzaken.

Koffiedik als lichaamsscrub
Net de benen geharst of onthaard en geen scrub meer? Geen nood. Gewoon wat koffiedik gebruiken als scrub maakt de huid weer zacht en mooi. De stoffen in de koffie geven een speciaal laagje aan de huid. Maak de koffiedik eerst wel goed nat en spoel het daarna volledig af. Scrubben na het ontharen is goed omdat haartjes dan niet gaan ingroeien.

Koffiedik als voedingsbodem voor oesterzwammen
Als je het broed van oesterzwammen koopt en een emmer die je kunt afsluiten kun je er ook oesterzwammen op kweken. Er zijn ook hele kits voor te koop om dit te doen. Zie op dit youtubefilmpje hoe dat eruit ziet:


Extra lekkere chocolademelk
Chocolademelk wordt nog lekkerder met een beetje koffie. Ook andere toetjes waarin cacao wordt gebruikt worden er smakelijker van. Doe gewoon een lepel koffie bij de drank of het dessert en de smaak wordt aanzienlijk beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten