dinsdag 28 oktober 2014

Gladheid bestrijden maar dan milieuvriendelijkerZout als strooimiddel is slecht voor het milieu, omdat het planten en bomen doodt. Een groener alternatief zijn dooikorrels. Dit zijn korrels die gemaakt zijn van organische materialen en die dooikorrels worden warm als ze in aanraking komen met bevroren water (ijs of sneeuw). Door de samenstelling van de dooikorrels wordt voorkomen dat het water dat ontstaat na het smelten opnieuw bevriest.

De werking van dooikorrels

Dooikorrels zijn korrels van 2 tot 3 millimeter grootte die worden aangebracht op sneeuw en bevroren delen grond of wegen. Dooikorrels kunnen wel tot 150 keer hun eigen gewicht laten smelten en zijn werkzaam tot min 50 graden Celsius. De korrels kunnen een temperatuur bereiken van tussen de 40 en 50 graden en werken tussen de 48 en 72 uur na het uitstrooien. Op het moment dat zij in aanraking komen met het water in dat ijs of sneeuw wordt een exothermisch proces gestart. Dit is een reactie waarbij warmte vrij komt. De dooikorrels bevatten bovendien middelen die er voor zorgen dat de verbinding die er is tussen het ijs en het oppervlak wordt verbroken.

De voordelen van dooikorrels

Dooikorrels worden doorgaans niet verkocht in gewone winkels, maar kunnen wel per internet worden gekocht. Ze zijn duurder dan gewoon strooizout, maar hebben wel betere eigenschappen bij sneeuw, vorst en ijzel. Die voordelen zijn:

Er ontstaat geen schade aan planten en bomen in wegbermen en plantsoenen omdat ze de wortels van de planten niet verstikken

Lakschade aan auto’s wordt er door voorkomen

Dooikorrels werken veel sneller, namelijk 5 keer sneller dan strooizout

Opvriezing van het dooiwater wordt voorkomen door de samenstelling van de dooikorrels

Geen inloop van vieze pekelvoeten

Dooikorrels kunnen leiden tot irritatie van de huid

Hoewel gesteld wordt dat dooikorrels voor het milieu beter zijn dan zout, moeten mensen wel oppassen met de stoffen. Als iemands huid vaak in aanraking komt met de korrels kan dat leiden tot irritatie. Wie het spul heeft aangeraakt doet er dan ook goed aan goed te spoelen met water. Als de dooikorrels worden ingenomen kunnen mensen daar misselijk van worden en ze kunnen last krijgen van braken, buikpijn en diarree. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan voorkomen, zeker als het om kinderen gaat, maar bij erge symptomen altijd de arts inschakelen.

Hoe moet je dooikorrels strooien?

De dooikorrels kunnen al gestrooid worden nog voordat er bevriezing optreedt, voordat er ijzel valt of voordat de sneeuw er al ligt. Dit voorkomt gladheid. Strooien kan met de hand of met bepaalde hulpmiddelen die bij de verkooppunten van de dooikorrels te krijgen zijn. Gelijkmatig strooien is nodig om alle delen ijs- of sneeuwvrij te krijgen. Er is 1 kilo van de dooikorrels nodig om 10 vierkante meter sneeuwvrij of ijsvrij te krijgen. Voor grotere oppervlakten (bijvoorbeeld als gemeente met dooikorrels willen werken of rond bedrijfsterreinen) zijn ook handstrooiers of strooiwagens te koop. Als een auto vast zit in de sneeuw moeten de korrels onder de wielen worden gelegd. Die wielen moeten dan wel draaien. De korrels kunnen ook worden gestrooid als het al gesneeuwd of gevroren heeft.

Dooikorrels bewaren

Als de dooikorrels in de luchtdichte verpakking worden bewaarde zijn ze onbeperkt houdbaar. Na opening moeten de korrels veilig worden opgeborgen.

Dooikorrels worden ook in vrieshuizen gebruikt

In vrieshuizen worden dooikorrels gebruikt om er voor te zorgen dat mensen niet voortdurend onderuit gaan als ze hun werk uitvoeren. Verder worden de korrels gebruikt voor het vrijhouden van:

Trottoirs

Wegen

Bruggen

Start- en landingsbanen

Perrons

Sale/Solden 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten