woensdag 16 juli 2014

Afwassen met de hand, dat doe je zo het beste en het schoonst



Afwassen. Iedereen moet het doen, want wie het niet doet krijgt beestjes en een stinkende keuken. Veel landen om ons heen vinden dat we raar afwassen. In een sopje met vies water, zo zien zij dat. Maar hoe was je nu het beste af als je geen vaatwasser hebt?

Vuile vaat laten staan

Wat je beslist nooit moet doen is de vuile vaat laten staan. Een vol aanrecht vol met vieze potten, pannen en aangekoekte borden zijn niet alleen vies om naar te kijken, het gaat ook stinken. Wie bovendien weet dat er nog van alles staat, zit vaak niet echt rustig. Het aanrecht is als een bureau: het moet opgeruimd zijn als je er lekker aan wilt kunnen werken. Ook koken met een aanrecht dat al halfvol staat is niet handig. Alles staat in de weg, maar daar komt nog bij dat vaak ook allerlei dingen die je nodig hebt dan vies zijn.

Direct na de maaltijd afwassen

Het beste is dan ook om direct na de maaltijd af te wassen. Moet je daarvoor dan alles aan de kant schuiven en niet meer dat leuke gesprek aangaan? Nee, dat hoeft dan ook weer niet. Maar samen gaan afwassen is dan ook een optie en het gesprek in de keuken verder afmaken. Het keuvelt vaak heel gezellig als je staat af te wassen en af te drogen en het werk gaat dan ook vaak veel sneller.

Afwas een dag laten staan: niet doen

Een dag de afwas laten staan is geen goed idee. Alles is dan aangekoekt en het is ook veel moeilijker om dan voor te spoelen. Pak de klus dus direct aan en zorg er voor dat alles daarna weer lekker schoon in de kast staat en dat je aanrecht is opgeruimd.

Voorspoelen

Een goede afwas begint met voorspoelen. Gebruik daarvoor heet water als het om vettige zaken gaat. Als je vet hebt van bijvoorbeeld jus doe dat dan bijvoorbeeld eerst in een leeg melkpak. Of schep dat eruit met keukenrol. In dat geval komt al dat vet niet in je afvoer terecht, want op den duur geeft ook dat problemen. Heb je pan zo vetvrij mogelijk gemaakt doe dan wat afwasmiddel in de pan en laat er heet water op lopen. Laat het even staan en ga er dan met een afwasborstel of een sponsje doorheen. Sommige mensen vinden voorspoelen onzin. Maar dat is het niet. Wie zo’n vette pan in het afwaswater doet zorgt er voor dat er allemaal vet en vuil in het sopje terecht komt. En daar moet de rest van de vaat dan nog in. In andere landen hebben ze er vaak ook een ander systeem voor. Na het schoonmaken met sop, wordt de vaat dan nog een keer nabehandeld met schoon warm water.

Het sop

Maak een sopje van een afwasmiddel naar keuze. Doe er voldoende afwasmiddel in, maar ook weer niet te veel. Doe daarvoor in een bak eerst wat afwasmiddel op de bodem en laat dan de kraan met flink heet water een schuimend geheel maken. Zodra je ziet dat het water vettig wordt of een rare kleur van het eten krijgt, neem dan een verse teil water. Weer opnieuw met fris afwasmiddel en schoon water. Op die manier krijg je alles lekker schoon.

Een schone theedoek

De theedoek die gebruikt wordt moet schoon zijn. Maar ook vooral droog. Gebruik niet een half natte lap, maar pak een nieuw exemplaar als je nog niet klaar bent.

Eerst het glaswerk

Moeders leren het hun dochters en zonen vaak al, maar het is echt waar: glazen moet je eerst afwassen. De resten van een enkel bord zorgen er al voor dat er al veel vet in zo’n sopje ontstaat. En op glazen is vet niet alleen direct zichtbaar, het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat drankjes niet lekker smaken of dat bier bijvoorbeeld dood slaat.

Afwasborstel, sponsje en schuursponsje

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur voor het gereedschap waarmee hij of zij afwast. Een afwasborstel vinden de meeste mensen wel prettig. Anderen doen het graag met een sponsje waarmee je ook op de raarste plekken kunt komen. Pas bij beide wel op dat je ze niet te lang gebruikt, want ze zijn vaak een bron van bacteriƫn. Ook is een schuursponsje van groot belang. Voor het verwijderen van aangekoekte etensresten of bruine theeranden is een goed schuursponsje van groot belang. Gebruik het wel buiten het sopje om, want het geeft vaak wat roest en een vreemde kleur aan het water. Dus in het voortraject gebruiken. Bij hele vieze kopje (van thee bijvoorbeeld) helpt het ook om even een drupje bleekwater in het kopje met water te doen en het te laten staan. Alles trekt dan weg. Is iets heel erg aangekoekt in een pan dan helpt het ook om de pan met water te vullen, er een vaatwastablet of wat waspoeder in te doen en de pan dan op het vuur te zetten. Geheid dat de vuiligheid verdwijnt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten